1. VerKaland projekt

Május 16-án értékeléssel és visszatekintéssel zárult iskolánk első projektféléve, melynek célja az volt, hogy diákjaink megismerjék a veresegyházi élet különböző területeit. Az októbertől májusig terjedő időszakban a tanulók tíz csapatba szerveződve térképezték fel választott témájuk érdekességeit és sajátosságait: a csoport minden tagja saját feladatkörében helytállva, társait támogatva segítette a feladatok elvégzését. Kutatást végeztek, interjúkat készítettek, megszerzett tudásukat esszébe foglalták, illetve május 12-én közönség előtt számoltak be arról, hogy mit tanultak, illetve hogyan élték meg a folyamatot. A Szentlélek-templomban tartott projektbemutató napon tíz nagyon különböző, érdekes, értékes előadásnak lehettek szem- és fültanúi a megjelentek.

fotók: Bányai Brigitta (9. B)

A Sport Veresen csapat tagjainak többsége maga is sportoló, így volt elképzelésük arról, mivel szeretnének foglalkozni. A városban elérhető széles sportolási kínálat azonban őket is meglepte, ez pedig arra ösztönözte a csapatot, hogy felmérjék, kik és miért sportolnak a városban. Felkeresték három sportklub edzőjét, majd a velük készített interjúk után az utcákon végeztek közvélemény-kutatást az emberek sportolási szokásairól.

A civil szervezeteket megismerő csapat számos érdekes és tanulságos információt osztott meg az Agóra kör és a veresi Állatvédő Egyesület munkájáról. Meséltek a felelős állattartásról, röviden ismertették, mi a teendő kutyatámadás esetén, sőt a matematika segítségül hívásával levezették, hogyan lehetséges, hogy kétmillió kóbor kutya él Magyarországon. Előadásuk összegzéseként rácsodálkoztak arra, hogy az önkéntesek elkötelezett munkával milyen nagyot tudnak alkotni még akkor is, ha csak kevesen vannak.

A következő csapat a város közbiztonságával foglalkozott. A fiúkat elsősorban a drogkérdés foglalkoztatta, ezért a veresegyházi alacsony bűnözési statisztikák megismerése után a kábítószerek jelenlétére kérdeztek rá, diáktársaik között is végeztek rövid kérdőíves kutatást. A téma felvezetésére rövid figyelemfelkeltő videót vágott össze ismert filmek kábítószeres jeleneteiből az egyik csapattag, Balatoni István.

A Veresegyház képzőművészeti életének feltérképezésére vállalkozó csapat hamar szembesült azzal, hogy a város színes alkotói táborából ki kell választaniuk egy művészeti ágat, végül a szobrászat megismerése mellett döntöttek. A félév során nemcsak interjúkat készítettek, hanem maguk is amatőr szobrászokká váltak: agyagból megformálták saját arcukat, majd fából elkészítették egy hétfejű sárkány szobrának a vázát, és erre helyezték fejeiket. Az előadás napjára pedig megrajzolták a templomot díszítő szobrokat, illetve rövid filmet forgattak az alkotási folyamatról.

Egy csapat a város iparával és mezőgazdaságával foglalkozott, melynek keretében felkeresték a GE-t és a Garden Investet. Beszámolójukban a cégek bemutatása mellett kitértek arra is, hogy milyen munkavállalói lehetőségeket jelentenek a város számára ezek a cégek.

A zene körül forgott a következő beszámoló: a diákok nemcsak szóban mondták el, hogy a különböző zenei irányzatok hogyan élnek együtt a városban, hanem be is mutatták azt. A (vendégszereplő) csapattag, Csekő Blanka énekét Novotny Fábián basszusgitáron, Balogh Dorka orgonánk kísérte.

A Veresegyház hitéletét megismerő csapat tagjai megkeresték a város gyülekezeteinek vezetőit, és arra kérték őket, hogy három szóval jellemezzék a közösségüket, szolgálatukat. A téma személyessége arra indította a csapat egyik tagját, Mádi Bernadettet, hogy saját szavaival tegyen tanúságot arról, hogy milyen egy gyülekezet megtartó erejében élni.

A Tudomány Veresen csapatot az a kérdés foglalkoztatta, hogy mitől tudós a tudós: hogyan válik valaki tudóssá. A Veresegyházon élő kutatók közül Ferencz Zoltánt és Gedai Istvánt keresték fel, az ő tudományos munkásságuk megismerése után vonták le azt a következtetést, hogy ha megtalálják azt a területet, amit szenvedélyesen szeretnek, és elég kitartóan dolgoznak, akár még belőlük is válhat tudós.

A Kereskedelem Veresen csapat arról számolt be, hogy a város kereskedelmi egységei közül két új és két régebb óta működő vállalatot kerestek fel. Miután röviden bemutatták a vállalkozásokat, megkérték egyik interjúalanyukat, a Fületlen Bögre kávézót vezető Páll Mártont, hogy néhány szóban ő is mesélje el, hogy milyen volt a gimnázium tanulóival együttműködni. Páll Márton párhuzamba állította a vállalkozói életet a diákok projektmunkájával: meglátása szerint nagyon hasonló készségek szükségesek mindkettő sikeréhez, kiemelte például a csapatban végzett munka fontosságát.

A szombati alkalmat a Gasztronómia Veresen csapat zárta. Ők az élményeik szemléltetésére kis füzetet készítettek, amely rövid kérdőíves kutatásuk eredményének összegzése és a lejegyzett interjúik mellett tartalmaz egy térképet Veresegyház vendéglátóhelyeiről. A közönség megnyerésére ráadásul kis étvágygerjesztő falatokkal készültek: a csapat lány tagjai kókusz- és zserbógolyókat készítettek.

A bemutatónapon a közönség szavazhatott a neki legjobban tetsző előadásokra. A Gasztronómia csoport a leginformatívabb előadás díját, a Közbiztonság csapat a legérdekesebb előadásért járó díjat, a Képzőművészet csapat pedig a legszebb produktum és a legjobb előadásmódért járó közönségdíjakat nyerte el. A Zene csapat a legharmonikusabb produktum elismerésben részesült. A félév során készített dokumentumokat a magyartanárok értékelték. A legjobb esszéért járó elismerést a Kereskedelem csapat, a legjobb interjúkért járó díjat pedig a Tudomány csapat vehette át.

A félév során minden csapat minden tagja rengeteget dolgozott, fejlődött, tanult. A diákok maguk is megfogalmazták, hogy sok nehézséget és sikert élhettek meg. Mindőjüket elismerés illeti. Mégis győzteseket kellett hirdetnünk, ezért – az előadások és a dokumentumok értékelése után ­minden szempontot egybevetve 1. helyen a Gasztronómia, 2. helyezettként a Közbiztonság csapat, 3. helyen pedig a Képzőművészet csapat végzett.

Ugrás az előzményekhez