FÉNYes nap – interdiszciplináris témanap a Verkában

Régi tervünk vált valóra a március 26-ai FÉNYes nap programunkkal, mely során egy témakör köré csoportosítva, de minden tudományágat képviselve szerveztünk előadásokat, foglalkozásokat diákjaink számára.

A diákok előzetes regisztráció alapján négy előadásból és 13 foglalkozásból, érdeklődési körüknek megfelelően állíthatták össze aznapi „órarendjüket”.

Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Laboratórium vezetője a festmények eredetiségivizsgálatáról, Dr. Borbély Venczel a holográfiáról, Dr. Kele Péter a biolumineszenciáról és Vörös Károly – iskolánk tanára – a fénynek a mítoszok világában betöltött szerepéről tartott előadást.

Ezután három idősávban került sor a fénnyel kapcsolatos változatos foglalkozásokra magyar és idegen nyelven, tudományos és könnyedebb stílusban: látványos fizikai és kémia kísérletek, optikai csalódások, árnyjáték és árnyrajzolás, színes ablakfestés, mozitörténet francia és magyar nyelven, egyszerű mozgókép készítése (zootóp), amatőr csillagászati ismeretek és napfolt-megfigyelés, német nyelvű kvíz, illetve egy élménybeszámoló is helyet kapott a választékban. Utóbbit iskolánk tanulója, Papp Panna tartotta a Costa Ricán töltött előző félévéről.

A programhoz kapcsolódóan szombattól két kiállítás is megtekinthető az iskolában. Az egyik kertében két hologramot láthatunk az aulában: a Szent Koronát és Neumann János fejszobrának hologramját. A másik Stonawski Tamás 13 tudománytörténeti festményének vándorkiállítása.