Határtalanul! Erdélyben

A Határtalanul! program keretében a 10. évfolyamos diákjaink erdélyi tanulókat fogadtak Veresegyházon, majd 4 napos kirándulást tettek Erdélybe. A program célja, hogy határon innen és túl élő magyar fiatalok találkozzanak, megismerjék egymás környezetét, és felfedezzék a közös gyökereiket, értékeiket, kultúrájukat. A közös élményszerzés, tapasztalatcsere, az erdélyi természeti és kulturális kincsekre való rácsodálkozás, rácsodálkoztatás igényével pályáztunk a programra.

Először a csíkszeredai Segítő Mária Katolikus Gimnázium diákjai utaztak Magyarországra. A főváros és környéke felfedezése során egy délutánt töltöttek Veresegyházon is, találkoztak, megismerkedtek és közösen gondolkoztak Magyarországról, Erdélyről és a magyar kultúráról a verkás diákokkal. Másnap pedig a diákönkormányzatunk képviselői kalauzolták őket budapesti városnézésük során. A találkozás mély benyomást tett diákjainkra.  A székely diákoktól ilyen visszajelzéseket kaptunk: “Életem egyik legnagyobb élménye, én még sohasem jártam 5o km-nél messzebbre. “Soha nem fogom elfelejteni a Sziszi kastélyában látottakat. Sok minden összeállt, hogy mi miért történt a múltban, nagyon hálás vagyok azért, hogy az osztályommal mindent átélhettünk, sokkal közelebb kerültünk egymáshoz” „A legnagyobb élményem a veresegyházi iskola tanulóival való budapesti délután volt. Úgy beszélgettünk egymással, mintha ezer éve ismernénk egymást".

Iskolánk 10. évfolyamával május 17–20-ig 4 napot töltöttünk Erdélyben. A program valódi integrált nevelés megvalósítására adott lehetőséget: a történelem, földrajz, irodalom, kémia, biológia tárgyköreit érintő ismeretekre együtt, összhangban tekinthettek rá a diákok. Az utazás napján Kolozsváron álltunk meg, megtekintettük Mátyás szülőházát, Mátyás szobrát és a Szent Mihály-templomot, ezután egy érdeklődő csapat a szabadidejét a Házsongárdi temetőben töltötte. Második nap délelőtt Gyimesbükkben az 1000 éves határnál jártunk, felsétáltunk a Rákóczi vár romjához, megtekintettük a vasúttörténetet bemutató, magángyűjteményből létrehozott múzeumot, majd a közeli bobpályán élénkítettük fel magunkat. Délután a csíkszeredai városnézés során a Mikó vár interaktív kiállításán ismerkedtünk meg a város történelmével, majd folytattuk a megkezdett projektet. A harmadik napon Csíksomlyón szentmisén vettünk részt, megtelt a hatalmas templom, gyönyörű volt a szertartás. Utána az aranyba öltözött Mária szobornál imádkozhattunk.  Délután a parajdi sóbányába mentünk, utána Korondon és Tamási Áron sírjánál, Farkaslakán álltunk meg. A negyedik napon – hazafelé – Segesváron tettünk sétát, mely a Világörökség része, majd Vajdahunyadvára monumentális épületét csodálhattuk meg.

A programok sikerességért sokat köszönhetünk a partneriskola együttműködő tanárainak, illetve a két idegenvezetőnek, akik végig kísértek és vezettek bennünket: színessé, tartalmassá és elgondolkodtatóvá tették az utazást. A hosszú busz utakra a tanulók maguk is készültek előadásokkal, melyekben az erdélyi történelem, irodalom, földrajz egy-egy területével ismertették meg diáktársaikat.

A verkások visszajelzései alapján az utazás és a találkozások elérték a program előtt megfogalmazott célokat: elgondolkodtak a határon túli magyarok helyzetén, meglepődve tapasztalták, hogy az országhatárainktól 800 km-re fekvő területeken mennyire erős magyarságtudat él. Tanulónk többségének – akiknek nincsenek erdélyi gyökerei – ez meglepetést okozott. Megdöbbentette őket, hogy milyen kihívásokkal kell szembesülniük ott élő honfitársainknak, ugyanakkor lenyűgözte őket a vidék szépsége. Örömmel tapasztaltuk, hogy felébredt bennük a vágy a kapcsolat erősítésére, így a diákönkormányzat megkezdte a munkát hosszú távú kapcsolat kialakítására a Segítő Mária Gimnázium diákjaival.