Igazgatói levél a digitális oktatás bevezetéséről

Kedves Szülők!

A tegnap esti miniszterelnöki bejelentést követően március 16-tól tantermen kívüli digitális munkarendre térünk át. Alapvetően a Google Clasroom rendszerét fogjuk használni, illetve egyéb, a szóbeli konzultációt gördülékenyen lehetővé tévő alkalmazások felderítése is folyamatban van. Hétfőn tantestületi értekezletet tartunk, utána részletesebb információval jelentkezünk.

Aktuális tudnivalók:

  • minden diáknak elkészült az iskolai e-mail címe és jelszava, amivel az online rendszerhez tud majd csatlakozni. Ez pénteken kiosztásra került. Aki hiányzott, a jelszóval kapcsolatban a  [email protected] címre írt e-malben kérjen tájékoztatást.
  • az iskolai szekrényekben felejtett tankönyveket, egyéb felszereléseket hétfőn 18:00-ig el kell vinni.
  • március 16-tól a menzát mindenkinek lemondtuk,

A rendelet a mai Magyar Közlönyben is olvasható, megérkezett az Oktatási Hivatal tájékoztatása is. Ebben olvasható:

Engedjenek meg néhány személyes megjegyzést.

Az előttünk álló időszak sok nehézséget, de sok lehetőséget is rejt magában. Az iskola bezárásának legfontosabb oka a vírus terjedésének megállítása, tehát a személyes kapcsolatok minimalizálása. A megelőzés akkor lesz hatékony, ha valóban betartjuk a szabályokat, és minden diák otthonában marad. Kérjük ebben támogatásukat.

Az előttünk álló hetekben várhatóan nehézséget fog okozni a fiataloknak a közösségi kapcsolatok hiánya, és a napirend megtartása. Nehéz lesz az is, ha sokáig kell az elszigetelt helyzetben maradni. A kapcsolatok beszűkülése önmagában is problémát jelenthet, de ebben az időszakban a családokra is megterhelő időszak vár, hiszen a gazdasági helyzet és az egészségügyi kockázat jelentősen növeli az aggodalmat. Ha ezzel tisztában vagyunk, talán könnyebb lesz a következő időszakot tudatosabban, értékek mellett döntve, egymásra figyelve megélnünk.

Mit tehetünk?

Érdemes különösen is figyelni arra, hogy minden napot előző este gyermekeinkkel közösen tervezzünk meg, amiben a tanulás mellett a házimunka, a közös esti étkezés és beszélgetés, kerti feladat, szabadtéri játék, közös film nézése, társasjátékozás, régi emlékek, élmények felelevenítése is szerepel. Nehéz időben különösen is fontos megtalálni mindennap azt, amiért hálásak lehetünk, erre bíztatnánk mindenkit. Érdemes a hálaadáson keresztül felfedezni ennek az időnek a különlegességét, értékét. Az elszigetelődésben nagyon fontos vigyázni a családon belüli kapcsolataikra, szem előtt tartani azt, hogy minden helyzetben dönthetünk a kapcsolataink növekedése mellett.

Nekünk, itt az iskolában nagyon fognak hiányozni gyermekeik, hiszen nagyszerű ifjakat ismertünk meg bennük. Kívánjuk, hogy évek múlva erre az időre visszaemlékezve sok örömteli, meghitt családi pillanat jusson majd eszükbe.

 A keresztény egyház húsvétra készül, a nagyböjt idejét éljük. Jelen körülmények az elcsendesedésre, a befelé fordulásra, az egymásra figyelésre különösen is alkalmas helyzetet teremtenek. Ugyan nem saját döntésünkből, de különös böjtre van most lehetőségünk, a megszokott kapcsolatrendszerünkről kell lemondanunk. Ebben a rohanó, túlpörgő életszakaszban, nehéz feladatot kaptunk, ami segít újra felfedezni a legfontosabb értékeinket, kapcsolatainkat egymással, önmagunkkal és a Teremtővel. Kívánom, hogy mindannyian meg tudjuk tapasztalni azt, hogy az egymásra utalt helyzetünkben emberségünkben növekedni fogunk, megnyílunk Isten szeretetének teljesebb befogadására.

Szeretettel és imával:

Prehodáné Nagy Éva