Projektnap

Április 6-án, szombaton a Szentlélek-templomban bemutattuk ez évi projekt feladatainkat. A projekt tapasztalatszerzésre ad nekünk lehetőséget. Arra is jó, hogy összehozzon embereket, és olyan témákat is feldolgozhatunk, amikkel magunktól valószínűleg nem foglalkoznánk.

Idén tíz témakör közül választhattunk mi, diákok: 1) Szegénység felszámolása 2) Egészség, jóllét 3) Egyenlőtlenségek csökkentése 4) Tiszta víz és környezet 5) Tiszta, megfizethető energia 6) Gazdasági növekedés, tisztességes munka 7) Fenntartható városok, közösségek 8) Béke és igazság 9) Felelős fogyasztás és termelés 10) Éghajlatváltozás. Minden témát két csapat dolgozott fel, a kilencedikes diákok feladata volt megvizsgálni a veresegyházi vonatkozásokat, mi tizedikesek pedig országos szinten, sőt néhányan világviszonylatban tekintettünk rá a témánkra. A bemutató napon sok precíz munkát láthattunk, amelyek valódi gondolatokat adtak át nekünk. Voltak megindító és humoros előadások is. Készült tabló, makett, ismeretterjesztő film, a közönséget megmozgató, interaktív kérdőív  és számos prezentáció. A bemutatók változatossága igazán érdekessé tette ezt az alkalmat.

Mint utolsó előadók elmondhatjuk, hogy milyen nehéz végig izgulni 18 bemutatót (a fenntartható városok, közösségek témáról a 9.-es és 10.-es csapat közös előadást tartott), és figyelni is azokra, de szerintünk megérte, mert érzelmileg és intellektuálisan is feltöltöttek, és sok fontos dologra ébresztettek rá bennünket társaink. Mi a béke és igazság témájával foglalkoztunk. Bemutatónk zárásaként a közönséget közös éneklésre invitáltuk, ami hihetetlen élmény volt, mi és tanáraink is elérzékenyültünk. Örömmel láttuk, hogy élvezték azt, amibe sok energiát fektettünk, és tudtunk hatni sok társunk és tanárunk érzelmeire.

A félév során diákként talán sokszor éreztük úgy, hogy ez a projekt sok energiaráfordítást igénylő plusz feladat, mégis ha jobban belegondolunk, sok pozitív hozadéka van.

Cutka Zsanett és Gulyás Anna 10. b