Robotika a Verkában!

2020/21-es tanév első félévében végre megvalósult a COVID miatt elhalasztott „Robotika szakkör”. Bár novemberben a nagygimnazisták hiányával, de töretlen lelkesedéssel haladtunk a robotok tervezése, építése és programozása terén.

Csapatban dolgoztunk, közösen vetettük föl észrevételeinket, javaslatainkat, együtt küzdöttünk meg a nehézségekkel, a hibajavítás fáradságos folyamatával. A robotok szenzoros vezérlés segítségével különböző módokon jelezték a környezeti változásokat, reagáltak rájuk, s végül verekedték át magukat egyre bonyolódó akadályokon. Sok kreatív ötlet és továbbgondolás született, amiket a következő félévben reményeink szerint meg is tudunk valósítani, de addig is elmondható, hogy az első félév 16 duplaórás alkalmával egy biztos alapozást tettünk az egyre izgalmasabb problémák megoldására.

Szakmai szempontból is hasznos, hogy megismerkedtünk egy olyan programozási felülettel, ami rendkívül felhasználóbarát, grafikus módon segítette a robotok vezérlését. Olyan alap programozási funkciókba is betekintést nyertünk, mint a ciklusok, elágazások, logikai operátorok, ami a diákokok későbbi tanulmányai során stabil háttértudást fog jelenteni.

A „Robotika a Verkában” szakkör megvalósulásához a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrások Minisztériuma járult hozzá 600 000 Ft-tal a NTP-TFJ-19-0081 számú pályázat keretében.