Szülői délutánt tartottunk

A mentálhigiéné összetett, nehezen meghatározható fogalom. Egyszerre módszer, szemléletmód, tevékenység és megközelítési mód is. A mindennapi életben előforduló sokféle emberi elakadás, probléma, krízis ellátása, mely megakadályozhatja, hogy a későbbiekben kialakuljon pszichiátriai betegség, szociális nehézség. Magában foglalhat minden olyan tevékenységet, amely hozzájárul az egyén és környezetének harmonikus viszonyának kialakulásához és fenntartásához, amely pozitívan segíti a személyiség fejlődését, a szociális képességek az együttműködés megvalósulását. A stabil személyiségvonások segítik a mindennapi életben kialakuló konfliktusok, stresszes léthelyzetek megoldását, az élet nehézségével történő megbirkózást. 

Az iskoláknak is ki kell alakítani egy mentálhigiénés szemléletet, hisz a tanulók egyre több időt töltenek az intézményben a tanulási idő megnövekedésének következményeként. Az oktatás mellett kiemelkedő, hangsúlyozott szerepet kell kapnia a nevelésnek, melynek részét képezi az egészségre nevelés, az egészséget megőrző magatartás kialakítása is.

Iskolánk célja, hogy a tanulóink a középiskolai tanulmányaik során megszerzett tudás mellett lelkileg egészséges, önmagával és döntéseivel harmóniában élő, megelégedett felnőtté váljanak. Belső erőforrásainkból létrehoztunk egy olyan támogató, megtartó „hálót”, mely segítséget ad a lelki egészség megtartásában mind tanulóinknak, szüleiknek, kollégáinknak egyaránt. A gimnázium indításakor már igyekeztünk figyelmet fordítani az iskolai mentálhigiéné kiépülésére, kerestük a megvalósítás kereteit is. Az első 5 évében sok tervünkből, vágyunkból valóság lett, ezt szerettük volna megosztani a szülőkkel is, amit október 15-ei szülői délutánunk keretében megtettünk.